مالیات حقوق شغل دوم متناسب با نوع شغل متفاوت است
دو شغله بودن در کنار مزایای فراوانش با یک مفهوم اقتصادی مهم به نام مالیات سروکار دارد. مالیات حقوق شغل دوم برای افراد حقیقی و حقوقی در نظر گرفته میشود و مقدار آن متناسب با سطح درآمد افراد متفاوت است. به عبارت دیگر قانون مالیاتهای مستقیم مجموع درآمد شاغلان را در برمیگیرد. طبق آخرین نقطه نظرات کارشناسی 30 درصد از افراد شاغل در کشور، به شغل دوم نیاز دارند که برای این شغل نیز باید مالیات جداگانه بپردازند.
مالیات حقوق شغل دوم چیست؟
مالیات یکی از مهمترین راهکاری کسب درآمد دولت است که از این طریق بسیاری از نیازها در حوزههای مختلف دولت تامین میشود. بااینحال مالیات حقوق شغل دوم از جمله مالیاتهای مستقیم بهشمار میآید که فرایند محاسبه و دریافت سریعتری نسبت به سایر مالیاتها دارد. به همین دلیل باید اهمیت بیشتری را برای این نوع مالیات قائل شد.
طبق لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، از مجموع درآمد افراد دارای بیشتر از یک شغل، مالیات درآمد میشود. بر همین اساس افرادی که در دو شغل فعالیت میکنند، درصورتیکه جمع درآمد آنها بیشتر از صد میلیون تومان باشد، پس از کسر هزینههای قابل قبول نسبت به کل درآمد عایدی، باید مطابق با ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات پرداخت کنند.
مالیات حقوق شغل دوم چقدر است؟
بسیاری از افرادی که باید مالیات حقوق شغل دوم خود را بپردازند، نسبت به میزان دقیق آن بیاطلاع هستند؛ زیرا میزان مالیات کسر شده در سالهای گذشته متفاوت بود و برای کارمندان و شاغلان مبلغ متفاوتی در نظر گرفته میشد. ناعادلانه بودن این قانون باعث شد تا بسیاری از افراد نسبت به تفاوت در میزان پرداختی معترض شوند؛ بنابراین تصمیم بر آن شد تا کارمندان دولتی و خصوصی مقداری مشخص از مالیات حقوق شغل دوم را به خزانه دولت پرداخت کنند.
طبق مقررات ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات اشخاص حقیقی بهصورت زیر است:
- تا 2 میلیارد ریال درآمد: مشمول مالیات سالیانه ۱۵درصد
- نسبت به مازاد 2 میلیارد ریال تا 4 میلیارد ریال: مشمول مالیات سالانه به نرخ ۲۰درصد
- نسبت به مازاد 4 میلیارد ریال درآمد: مشمول مالیات سالیانه به نرخ ۲۵درصد
- معاف از مالیات: با دریافت حقوق ماهانه قانون کار
- حقوق بالاتر از قانون کار تا سقف مشخص: اخذ ۱۰ درصد مالیات برای
- حقوق بسیار بالاتر از سقف تعیینشده در همان سال: اخذ ۱۵ الی ۳۰ درصد
موارد معافیت مالیات دو شغلهها
در بین تمام شاغلانی که ملزم به پرداخت مالیات هستند، قانون کار برای تعیین دقیق مالیات حقوق شغل دوم تبصرههایی را نیز به وجود آورده است. به عبارت بهتر اگر یک شخص حقوقی یا حقیقی در یکی از مشاغل زیر مشغول به کار شود، از پرداخت مالیات معاف میشود.
این مشاغل عبارتاند از:
- تاسیس خیریه
- آموزشگاههای فنی و حرفهای
- دفاتر زیارتی و گردشگری دارای مجوز از سازمان حج و زیارت
- موسسات نگهداری از کودکان ناتوان، بیسرپرست و معلول
- درآمد حاصل از صادرات محصولات کشاورزی
- آموزشگاههای فعال در حوزه صنایع دستی
- انتشارات
- مشاغل در حوزه پخش کتاب
- شرکتهای بازاریابی کتاب
- بنیادهای علمی فعال در حوزه آموزش
- مراکز چاپ کتاب
- مراکز چاپ روزنامه
- آموزشگاهها، و موسسات آموزشی مداحی
- نویسندگان و نقاشان
- آموزشگاههای نویسندگی و نقاشی و هنری
- مربیان و موسیقیدانان
- انجمنهای شعر و ادب در کشور
- فرهنگسراهای دانشآموزی
- آزمایشگاههای خصوصی دانشآموزی که ماهیت علمی دارند
- شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری
- شرکتهای تعاونی مصرف عام
- شرکتهای تعاونی مربوط به دانشجویان و دانشآموزان و صیادان و تولیدات روستایی
- هر نوع کسبوکاری که ماهیت آموزش دادن، تحقیق، پژوهش و علم پروری داشته باشد
- مشاغل فعال در حوزه کمکرسانی
- کارخانههای تازه تاسیس بر اساس ضوابط و شرایطی خاص
توجه داشته باشید که هر کد ملی در سال فقط میتواند از یک مالیات مشاغل بهرهمند شود؛ بنابراین تعداد دفعات معافیت مالیاتی حقوق شغل دوم ارتباطی به تعداد کسبوکار افراد ندارد و ملاک در این زمینه فقط کد ملی آنها است.
نحوه محاسبه مالیات حقوق شغل دوم بازنشستگان
بسیاری از افراد دو شغله، بازنشستگان هستند. افراد بازنشستهای که بهصورت ساعتی، پیمانکاری و غیر پرسنلی مشغول به کار میشوند تا درآمد 10 میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف هستند. البته فقط بازنشستگان لشکری و کشوری از این قانون بهرهمند میشوند و بازنشستههای تامین اجتماعی فرایند متفاوتتری را برای محاسبه این مالیات باید طی کنند.
فرایند اطلاع سازمان امور مالیاتی از شغل دوم افراد چگونه است؟
شاید فکر کنید که فرار مالیاتی ساده است و بهراحتی میتوان سازمان امور مالیاتی را فریب داد؛ اما این موضوع امکانپذیر نیست. با دیجیتالی شدن سیستمهای ثبت مالی، شما برای فعالیت در هر شغلی ابتدا باید بیمه خود را ثبت و آن را ارسال کنید. در نتیجه بیمه کاملا مشخص میکند که شما در چه زمینهای مشغول به کار هستید. از سوی دیگر سختگیریهای موجود برای دریافت مالیات حقوق شغل دوم، کار را برای فرار مالیاتی سخت میکند و معمولا افرادی که به دنبال این کار هستند، ناکام میمانند.
با سکوی مدیریت ابری ابن سینا امور مالیاتی را مدیریت کنید
سکوی مدیریت ابری ابن سینا بهعنوان یک سیستم یکپارچه ابری، بستر مناسبی را برای مدیریت امور مالی، منابع انسانی و قابلیتهای اداری سازمانها در مقیاسهای مختلف به وجود میآورد. پلتفرم ما باتکیهبر جدیدترین فناوریهای نرمافزاری توسعه داده شده است و در بستر بهروزترین زیرساختهای ابری پشتیبانی میشود. شما میتوانید با استفاده از سکوی مدیریت ابری ابن سینا از افزونههای پیشفرض مانند: حسابداری، خریدوفروش، انبارداری، خزانهداری، مدیریت کالا و خدمات و مدیریت مخاطبان بهرهمند شوید. همچنین امکان مشاهده طرحها و تعرفهها نیز از طریق سایت ما وجود دارد.
سوالات متداول
میزان مالیات حقوق شغل دوم افراد چقدر است؟
متناسب با میزان درآمد افراد سازمان امور مالیاتی، تعرفههای متفاوتی را برای مالیات حقوق شغل دوم در نظر میگیرند.
آیا بازنشستگان از پرداخت مالیات شغل دوم معاف هستند؟
خیر. بازنشستگان کشوری و لشکری اگر بیشتر از 10 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشند، باید مالیات شغل دوم خود را بپردازند.
کدام مشاغل از پرداخت مالیات دوم شغل معاف هستند؟
خیریهها، آموزشگاههای فنی و حرفهای، دفاتر زیارتی و گردشگری دارای مجوز از سازمان حج و زیارت، موسسات نگهداری از کودکان ناتوان، آموزشگاههای فعال در حوزه صنایع دستی، انتشارات، مشاغل در حوزه پخش کتاب و… از پرداخت مالیات شغل دوم معاف هستند.